18A, denunciem les morts al Mediterrani i l’incompliment dels compromisos sobre refugiades

Avui denunciem novament les constants morts al Mediterrani. Ho hem fet aquest matí davant la Delegació del Govern espanyol i a la tarda tarda a les 19h convoquem a la ciutadania a concentrar-se davant la Comissió Europea.

Durant 10 minuts hem tallat el trànsit del carrer Mallorca amb Roger de Llúria i s’ha fet una performance de simulant els morts al mar amb armilles i mantes tèrmiques. També s’han desplegat varies pancartes sota el meva “Vies legals i segures”. S’ha acabat amb la lectura d’un text sota el nom #NOsurtenelscomptes per denunciar novament les morts al mar Mediterrani i la inacció dels governs europeus, entre ells l’Estat espanyol, davant aquesta situació. Denunciem que ni els compromisos s’estan complint, ni els drets humans s’estan respectant.

Per què el 18 d’abril?

Fa dos anys en aquesta data, més de 900 persones van morir en un naufragi al canal de Sicília intentant arribar a Itàlia. Aquest fet va provocar la creació de la plataforma Stop Mare Mortum que, des de llavors, no ha parat de denunciar aquestes morts i les conseqüències de la construcció de l’Europa Fortalesa i treballa per canviar les polítiques migratòries i d’asil estatals i europees. L’any passat també morien 500 persones en el mateix camí, i fa una setmana (13 d’abril) n’eren 100.

Les morts no s’aturen

El 2015 van morir més de 3.700 persones, el 2016 5.000 i amb el que portem de 2017 ja en són 826 (dades d’ACNUR). Aquestes dades demostren la inoperància dels Estats europeus que, lluny de complir els seus compromisos (l’Estat espanyol, per exemple, es va comprometre a reubicar 16.000 persones en dos anys i en porta 887) i d’aplicar vies legals i segures d’accés a territori per garantir el dret a migrar, continuen aplicant polítiques que van en contra els drets humans.

StopMM_18Abril_17:

El 18 d’abril de 2015, 900 persones van perdre la vida en un naufragi davant les costes de Lampedusa intentant arribar a Europa.

Dos anys després sumem:

+ morts

+ persones desplaçades forçoses

+ murs, tanques  i concertines

+ deportacions

+ repressió

+ criminalització

+ lleis restrictives

+ extrema dreta

+ racisme institucional

+ externalització de fronteres

+ militarització a la Mediterrània, les fronteres i els camps

+ Frontex

( en definitiva)

+ irresponsabilitat

+ UErgonya  i

– Drets Humans

Tot plegat:   = 0 Vies Segures i Legals

No ens surten els comptes. Quan falten 137 dies per a que finalitzin els terminis de reassentament i reubicació als quals es van comprometre els estats europeus, només se n’han complert un 17% del total de la UE i un 7% de l’estat espanyol.

Mentrestant s’han agreujat les causes que generen desplaçaments forçats i han augmentat les morts de persones en cerca de refugi. El mar Mediterrani és una fossa comuna cada vegada més gran. Des del 2015 fins ara més de 9755 persones hi han perdut la vida.

La massacre al Mediterrani continua i Europa i els seus estats membres segueixen restant drets humans a través de polítiques d’externalització i control de fronteres, de retenció i expulsió de persones, d’intervenció militar exterior i securització interna. O segueixen aplicant polítiques genocides en matèria migratòria que no responen als valors universals de solidaritat, d’igualtat de tracte, de respecte pels drets i de no-discriminació que diuen defensar.

Avui, davant les conseqüències de les polítiques genocides de l’Europa Fortalesa, nosaltres, la ciutadania, reivindiquem més que mai el dret i el deure d’organitzar-nos, de fer sentir la nostra veu i de participar en les polítiques públiques; perquè no ens aturarem mentre segueixin morint persones en la cerca d’un lloc on viure un vida digna.

Aquestes morts són evitables. Existeixen maneres reals d’arribar a un país segur garantint el dret a la llibertat de circulació i l’accés a l’asil. Així, l’aplicació de vies legals i segures és la formula que garanteix:

  • – morts
  • – naufragis
  • – orfes
  • – polissons
  • – riscos
  • – tràfic d’éssers humans
  • – extorsió
  • – explotació
  • – violència sexual
  • – patiment
  • – vulneracions de drets

Les formes legals i segures d’arribar a Europa poden aplicar-se si hi ha voluntat política.

Per això exigim al Govern espanyol:

  • El compliment dels compromisos de reassentament i reubicació firmats el 2015.
  • La finalització de les devolucions en calent i altres pràctiques que vulneren els drets humans a la frontera sud.
  • El desenvolupament immediat del Reglament de la Llei d’Asil de 2009.
  • Donar l’opció de sol·licitar protecció internacional en ambaixades i consolats
  • L’aplicació de l’admissió humanitària que permeti que un grup de persones puguin traslladar-se a Espanya per sol·licitar asil.
  • La retirada del visat de trànsit als aeroports.
  • Realitzar un corredor humanitari per a l’arribada segura i legal de persones desplaçades.
  • La creació de programes específics que garanteixin l’arribada i atenció digna i adequada dels i les menors no acompanyades.
  • El tancament immediat dels Centres d’Internament d’Estrangers.

Cal aturar les morts al Mediterrani i facilitar que les persones que busquen refugi puguin fer-ho també a casa nostra sense jugar-se la integritat i la vida. I, per això, exigim vies segures i legals.

Instem també al Govern de la Generalitat a emprar totes les competències que té per tal de facilitar-les i li exigim un gest inequívoc del seu compromís amb les vies legals i segures: oferir-se a assumir el cost econòmic d’un corredor humanitari.

Pel dret a la vida i a la dignitat humana, NO MÉS MORTS al mar Mediterrani